3. Trocha té nudné teorie

10.11.2013 17:17

Hubnout chceme pohodlně a bez stresu z toho co musíme všechno hlídat... to ano...ale nějaké ty základy do vás natlačit musim :-D

Budu se snažit tyhle věci řešit za vás, ale pro případ že by vás to začalo bavit a měli jste chuť začít si měnit systém podle sebe

pomůžou vám alespoň tyto tipy se trochu zorientovat pro začátek.

 

Základní živiny

  • Bílkoviny

Jsou stavebními kameny organismu,díky nim se nám tvoří svaly,které regulují rychlost spalování energie v našem těle.

Na tom kolik svalové hmoty máte záleží rychlost vašeho metabolismuPodrobnější informace si můžete přečíst na stránkách STOBu

www.stob.cz/vyziva-zakladni-ziviny/bilkoviny-v-jidelnicku

Potraviny s vysokým obsahem bílkovin: maso,ryby,mléko,tvaroh,sýr,vejce,luštěniny

  • Sacharidy

Jsou důležitým zdrojem energie,ale většinou právě ony jsou při špatném zacházení důvodem našich zvětšujících se zásob tuku.

Řeknu jen že se dělí na cukry jednoduché -MONOSACHARIDY (pro dietu nevhodné jelikož tělo nevyužité cukry přemění v tuk a uloží,také je po nich brzo hlad )-cukr a výrobky obsahující velké množství cukru,fruktozy

                                   a cukry  složité     -POLYSACHARIDY (rozkládají se pozvolna a tělo se získanou energií dokáže snáze hospodařit a pokud se jich nekonzumuje příliž mnoho,nemá potřebu si z nich ukládat do tukových zásob)

Fungování sacharidů v těle je docela obsáhlá a složitá věda a proto pokud chcete znát podrobnosti doporučuji přečíst si opět u odborníků ze STOBu

www.stob.cz/vyziva-zakladni-ziviny/sacharidy-pri-hubnuti-ano-ci-ne

Potraviny s vysokým obsahem sacharidů (vhodných ): obiloviny, luštěniny, celozrnné pečivo

  • Tuky

Dodávají jídlu lahodnou příchuť a jsou také největší zásobárnou energie.Naše tělo jich však spotřebuje jen omezené množství

a zbytek ukládá do zásob.To je pak důvodem nadváhy.

Tuky jsou náš největší nepřítel.Dělí se na tuky NASYCENÉ- (převážně v potravinách živočišného původu ,mají negativní účinek na zvyšování cholesterolu a vznik kardiovaskulárních chorob)((př. maso,sýr,mléko,máslo,vejce,palmový a kokosový olej))

                                                                   NENASYCENÉ-(obsaženy v rostlinných tucích,naopak snižují hladinu cholesterolu a mají ochranný vliv na cévy a srdce)((př.olivový a řepkový olej, slunečnicový a sojový olej, ryby)

Více informací opět na stránkách STOBu

www.stob.cz/vyziva-zakladni-ziviny/tuky-obecne

Potraviny s obsahem tuku vhodné pro dietu:olivový a řepkový olej, slunečnicový a sojový olej, ryby

                                                                    

Poměr živin ve stravě

Rozložení kolik čeho by měla obsahovat strava aby bylo vaše hubnutí úspěšné a trvalé.

 

  • SACHARIDY.....40%
  • BÍLKOVINY.......30%
  • TUKY................30%

 

Doporučené množství živin na den

Jídelníček na den by měl obsahovat ideálně 5000Kj

Minimum je 4500Kj a maximálně 7000Kj

Při menší hodnotě už hrozí zdravotní komplikace a při vyšší zase už nebudete hubnout.

  • ZELENINA......300-500g
  • OVOCE..........100-200g
  • SACHARIDY....120-170g
  • BÍLKOVINY........65-100g
  • TUKY..................30-40g