3. Trocha té nudné teorie
Hubnout chceme pohodlně a bez stresu z toho co musíme všechno hlídat... to ano...ale nějaké ty základy do vás natlačit musim :-D
Budu se snažit tyhle věci řešit za vás, ale pro případ že by vás to začalo bavit a měli jste chuť začít si měnit systém podle sebe
pomůžou vám alespoň tyto tipy se trochu zorientovat pro začátek.
Základní živiny
- Bílkoviny
Jsou stavebními kameny organismu,díky nim se nám tvoří svaly,které regulují rychlost spalování energie v našem těle.
Na tom kolik svalové hmoty máte záleží rychlost vašeho metabolismuPodrobnější informace si můžete přečíst na stránkách STOBu
www.stob.cz/vyziva-zakladni-ziviny/bilkoviny-v-jidelnicku
Potraviny s vysokým obsahem bílkovin: maso,ryby,mléko,tvaroh,sýr,vejce,luštěniny
- Sacharidy
Jsou důležitým zdrojem energie,ale většinou právě ony jsou při špatném zacházení důvodem našich zvětšujících se zásob tuku.
Řeknu jen že se dělí na cukry jednoduché -MONOSACHARIDY (pro dietu nevhodné jelikož tělo nevyužité cukry přemění v tuk a uloží,také je po nich brzo hlad )-cukr a výrobky obsahující velké množství cukru,fruktozy
a cukry složité -POLYSACHARIDY (rozkládají se pozvolna a tělo se získanou energií dokáže snáze hospodařit a pokud se jich nekonzumuje příliž mnoho,nemá potřebu si z nich ukládat do tukových zásob)
Fungování sacharidů v těle je docela obsáhlá a složitá věda a proto pokud chcete znát podrobnosti doporučuji přečíst si opět u odborníků ze STOBu
www.stob.cz/vyziva-zakladni-ziviny/sacharidy-pri-hubnuti-ano-ci-ne
Potraviny s vysokým obsahem sacharidů (vhodných ): obiloviny, luštěniny, celozrnné pečivo
- Tuky
Dodávají jídlu lahodnou příchuť a jsou také největší zásobárnou energie.Naše tělo jich však spotřebuje jen omezené množství
a zbytek ukládá do zásob.To je pak důvodem nadváhy.
Tuky jsou náš největší nepřítel.Dělí se na tuky NASYCENÉ- (převážně v potravinách živočišného původu ,mají negativní účinek na zvyšování cholesterolu a vznik kardiovaskulárních chorob)((př. maso,sýr,mléko,máslo,vejce,palmový a kokosový olej))
NENASYCENÉ-(obsaženy v rostlinných tucích,naopak snižují hladinu cholesterolu a mají ochranný vliv na cévy a srdce)((př.olivový a řepkový olej, slunečnicový a sojový olej, ryby)
Více informací opět na stránkách STOBu
www.stob.cz/vyziva-zakladni-ziviny/tuky-obecne
Potraviny s obsahem tuku vhodné pro dietu:olivový a řepkový olej, slunečnicový a sojový olej, ryby
Poměr živin ve stravě
Rozložení kolik čeho by měla obsahovat strava aby bylo vaše hubnutí úspěšné a trvalé.
- SACHARIDY.....40%
- BÍLKOVINY.......30%
- TUKY................30%
Doporučené množství živin na den
Jídelníček na den by měl obsahovat ideálně 5000Kj
Minimum je 4500Kj a maximálně 7000Kj
Při menší hodnotě už hrozí zdravotní komplikace a při vyšší zase už nebudete hubnout.
- ZELENINA......300-500g
- OVOCE..........100-200g
- SACHARIDY....120-170g
- BÍLKOVINY........65-100g
- TUKY..................30-40g